DOOR EEN SCHERP OOG VOOR DE BOVENSTROOM EN EEN STERKE ANTENNE VOOR DE ONDERSTROOM

RESULTAAT VOOR JOU EN JE ORGANISATIE

Maar de onderstroom. Die niemand ziet. Bepaalt de richting. Op elk gebied. Stef Bos

OP WEG NAAR GOUD …

Dagboek van bewust leiderschap neemt je mee op ontdekkingsreis naar succesvol veranderen voor organisaties, maar ook naar persoonlijke inzichten en overwinningen. De managementkaarten van inspiratie naar verantwoordelijkheid zijn de samenvatting in woord en beeld van deze business- en ontwikkelingsroman. In combinatie met het overige online beschikbare materiaal vormen zij een volwaardig navigatiesysteem voor strategie-uitvoering.

Lia Belilos, Commissaris Vanderlande | HR Leider

‘In haar dagboek van bewust leiderschap moedigt Jos Claessens ons zachtjes aan te reflecteren op ons gedrag als leiders. Deze business- en ontwikkelingsroman vervlecht theorie met praktijk en onthult de dilemma’s waarmee wij als bestuurders worden geconfronteerd. De dialogen en reflecties van de karakters verduidelijken dat het leiden van een organisatie met zelfkennis begint, en met het vermogen te verbinden: strategie met uitvoering, individu met organisatie, service met klanten, waarden met gedrag, hoofd met hart en uitdaging met vertrouwen. Omdat houding en gedrag van het leiderschapsteam de toon zetten, moeten wij als leiders weten waar we voor staan. Dit dagboek is een wake-up call voor leiders om zich open te stellen, uit hun ‘rol’ te stappen en zich meer bewust te worden van zichzelf: de basis van authentiek leiderschap. Het is geen standaard managementboek; het verhaal over zowel een turnaround als een burn-out daagt ons uit na te denken over de onzichtbare onderstromen die meer invloed hebben dan we willen toegeven.’

EEN IMPRESSIE | de weg van het succes | lancering | minicongres | zomer 2019

Als navigator begeleid ik organisaties bij het bepalen en communiceren van hun strategie, maar ook bij het vasthouden of veranderen van de koers om een schat te veroveren of een ijsberg te omzeilen. Als coach leer ik mensen te vertrouwen op hun talent en leiderschap te tonen, zodat ze authentiek in het leven kunnen staan en hun maatschappelijke rol krachtig mogen vervullen.

OVER DE BOVEN- EN ONDERSTROOM

RECENSIES

Marlies Verkuijlen
Marlies Verkuijlen

Bestuurder, Onderwijsgroep Amstelland

‘Knap staaltje werk! Verfrissend. Het strategie-uitvoeringsmodel is eenvoudig naar de non-profitsector te vertalen.’

Paul de Blot SJ
Paul de Blot SJ

Hoogleraar Business Spiritualiteit, Business Universiteit Nyenrode

‘De rijkdom van dit boek is dat Jos Claessens in staat is de onzichtbare onderkant van de ijsberg voor iedereen herkenbaar te maken.’

Nico Anten
Nico Anten

Executive Chairman | Managing Director, Connekt

‘Een gedurfde én geslaagde invalshoek: over het toelaten en loslaten van emoties en gevoelens, bewustwording en bevrijding om jezelf te kunnen zijn.’

Joan Wassink
Joan Wassink

Directeur, Rabobank Zuid Holland

‘Mijn hele MBA kwam voorbij: een aanrader voor (aankomende) managers en leiders die de theorie willen leren of ophalen.’

Marlies Kleiterp
Marlies Kleiterp

Hoofd Tentoonstellingen, Nieuwe Kerk | Hermitage Amsterdam

‘Ware kunst hoe de theorie onlosmakelijk is verweven en verbonden met de praktijk. Het verhaal zit vernuftig in elkaar: toegankelijk, bruikbaar en aantrekkelijk.’

Marjolein Hins
Marjolein Hins

Strategisch en Verbindend Ondernemer, SDG Facilitators | OntwikkelRijk

‘Geniaal! Elke pagina ademt ins en outs over verbinding en organisatie- of persoonsontwikkeling.’

leiderschap Als ondernemer, manager, leider, bestuurder of toezichthouder leid je met een plan!

Ik kan je helpen jouw organisatie en omgeving te analyseren om daarna je visie, missie en doelen te formuleren, kortom je strategie te bepalen. Ook kan ik je ondersteunen bij het vertalen van je plannen naar de uitvoering, zodat jouw acties en die van je team tot gewenst, duurzaam resultaat leiden. Ik ben een sparringpartner die zelf met de voeten in de modder heeft gestaan en weet wat bewust leiderschap inhoudt.

duurzaamheid Hoe duurzaam en flexibel is je strategie?

Klopt je visie nog? Begrijpt iedereen de missie? Zijn de acties in lijn met de doelstellingen? Worden ambities waargemaakt en in resultaten omgezet? Of is een analyse een goed idee? Een quickscan of diepgaand onderzoek? Bel of e-mail om de mogelijkheden te bespreken.

business Hoe bestendig is je businessmodel?

Of zorgt de digitale transformatie voor uitdagingen? Is de klantbenadering nog van deze tijd? Faciliteren de systemen onverminderd het team? Werken de interne processen niet averechts? Ik kan faciliteren bij het aanpassen van het verdienmodel op basis van een heldere visie.

digitalisering Hoe houd je de digitalisering bij?

Vaak vernieuwend en soms ontwrichtend, informatie- en communicatietechnologieën veroorzaken problemen bij klanten en leveranciers, op zowel strategisch als operationeel vlak. Zoek je hulp bij een ingewikkelde implementatie of transitie? Neem contact op.

non-profit Hoe sluiten de doelen aan op je missie?

Het is een mooi streven, maar waar staan we eigenlijk met zoiets als de participatiemaatschappij? Zijn het slechts woorden? Worden zaken over de schutting gegooid en komen ze niet of moeizaam van de grond? Ik denk en doe graag mee om dit soort ideeën te realiseren.

start-up Hoe verwezenlijk je jouw start-updroom?

Anders gezegd: hoe maak je een plan en vul je dat met leven? Geen ellenlang verhaal in moeilijke taal, maar een kort en krachtig verslag dat inspireert en elk teamlid in staat stelt zijn of haar verantwoordelijkheid te nemen. Kortom, een resultaatplan op één A4’tje.

scale-up Hoe manage je een scale-up met succes?

Resultaat (R) is het vermenigvuldigingsproduct van een duidelijke, onderscheidende strategie (S) met de innerlijke kracht om deze volledig uit te voeren (U) en de flexibiliteit om strategie en/of uitvoering te veranderen (V). Nieuwsgierig? Laat van je horen.

concurrentie Hoe ga jij het gevecht met de concurrenten aan?

Defensief of offensief? De aanval is de beste verdediging en die begint met het waarom, dan volgt het wat en wie. Met het hoe maak je het verschil en die strategie schrijf je op basis van klanten, team, cultuur en financiën. Meer haakjes heb je niet nodig.

vitaliteit Hoe maak je een 180 graden draai?

Van genezing en herstel naar preventie geldt niet alleen voor de zorg, maar voor alle sectoren. Het begint met waarnemen, van buiten naar binnen én van binnen naar buiten. Bewust leiderschap is voor mens en organisatie de weg naar een gezond en vitaal bestaan.

motivatie Hoe blijf je het hele team motiveren?

Een vraag die veel banken en verzekeraars zich stellen, want banen staan op de tocht en onrust of angst bepalen de sfeer. Door te communiceren faciliteer je zowel het leren als het veranderen. Door de dialoog aan te gaan of storytelling in te zetten kan ik waarde toevoegen.

ontwikkeling Hoe blijven jij en je organisatie in ontwikkeling?

Zelfs voor scholen en opleiders geldt doen wat ze zeggen. Leven is leren en leren is leven: rationeel, emotioneel en spiritueel. Hoe bewuster de mensen, hoe bewuster de organisatie. Neem contact op voor masterclasses over strategie-uitvoering, verandering en leiderschap.

verandering Hoe blijf jij met je organisatie in beweging?

Verandering (V) is het vermenigvuldigingsproduct van de intellectuele creatie (IQ) met de emotionele veerkracht (EQ) en het leervermogen (LQ) om zowel intellectueel als emotioneel te groeien. Omdat veranderen in mijn bloed zit, weet ik hoe dat in verschillende situaties moet.

dagboek van bewust leiderschap

Donkere wolken hangen boven mHealth. Het medisch-technologisch bedrijf is opgebrand en slechte resultaten tonen aan dat de leiding een potje heeft gemaakt van strategie-uitvoering. Als fraude wordt ontdekt, raakt alles in een stroomversnelling. De voortvarende interimmer Anna van Gemeren weet het tij snel te keren. Ze brengt bewustwording in de organisatie, een les die ze zelf leerde door een levensveranderende burn-out.

van inspiratie naar verantwoordelijkheid

Deze set bestaat uit 88 managementkaarten met een business- en ontwikkelmodel, formules, succesfactoren, stuurmiddelen en andere tips of wetenswaardigheden. Ze wijzen de optimale, resultaat- en mensgerichte weg naar gewenst en duurzaam rendement. Gezonde en vitale organisaties creëren een veilige omgeving op basis van talent, vertrouwen en uitdaging. De inspiratiekaarten nodigen uit te leren, reflecteren, bespreken en herinneren: ze vertellen over een positieve stroom van energie en een goede balans voor individu en systeem.

quote | dagboek van bewust leiderschap

‘Er zijn een paar basisgereedschappen waarmee ik graag werk, beste mensen. Gewoon, omdat ze zich in de tijd hebben bewezen. Ze zijn eenvoudig en dat maakt ze krachtig. Om die reden wil ik de ResultaatMethode voor mHealth inzetten,’ begint Anna haar uitleg. ‘De hele gereedschapskist maakt strategie-uitvoering minder complex. Vandaag wil ik het fundament van de methode, een formule en een model, aan de orde stellen en jullie attenderen op deze kaarten met het thema Van inspiratie naar verantwoordelijkheid.’ Ze wijst naar het stapeltje dat voor haar op de vergadertafel ligt. ‘Het zijn ResultaatWijzers die zorgen dat we niet vastlopen op de soms moeilijk begaanbare weg van strategie-uitvoering,’ zegt ze. Ze staat op en loopt naar het interactieve bord dat nog maagdelijk wit is. ‘Ik begin met de ResultaatFormule,’ vervolgt ze, terwijl ze met haar zwarte marker R = S x U x V opschrijft.

Ruud Voigt met vele jaren ervaring als Adviseur Organisatieveranderingen |
Docent Organisatie- en Veranderkunde

‘Het is een prachtig boek en een bijzondere ervaring om het te lezen. Knap zijn de lagen in het boek: een concrete praktijkervaring als turnaroundcasus met haar persoonlijke ervaringen als onderdeel van theoriemodellen waaronder de al lang bewezen SWOT en Confrontatiemix naast haar eigen nieuwe ResultaatLus en Bewust Leiderschap. Voortdurend heeft de interim-manager reflecties op wat zij doet en waarom. Haar burn-out in het laatste deel leidt tot een nog indringender persoonlijk verhaal. Het dagboek geeft helder en overtuigend haar aanpak als leider weer waarbij zij met haar team veel tijd en aandacht besteed aan modellen en theorie. Daarbij gaat het vooral om de toepassing en daar is Jos Claessens in deze casestudie meester in. Managen en leren weet zij te verbinden. Het is een feest van herkenning.’

advies

coaching

management

lezingen

seminars

workshops

masterclasses

Ik help mensen en organisaties bij het:


/  bepalen van strategie en bijbehorende prioriteiten
/  glashelder verwoorden van de richting en het plan
/  inspireren en het nemen van verantwoordelijkheid
/  herstellen van vertrouwen in de organisatie en elkaar
/  oplossen van ogenschijnlijk onoplosbare problemen
/  managen van de bovenstroom en de onderstroom
/  ontwikkelen van individueel of collectief bewustzijn

NAVIGATIEMIDDELEN

Samen met het hier online beschikbare materiaal vormen het dagboek van bewust leiderschap
en de managementkaarten van inspiratie naar verantwoordelijkheid een volwaardig navigatiesysteem voor
strategie-uitvoering. Naast het Resultaatplan of businessplan op één A4’tje kun je inkijkexemplaren
van en detailinformatie over boek en kaarten downloaden.